Počela je sezona jesenjih putovanja, a jedan italijanski skriveni dragulj može da bude pravi izbor ove sezone.
Ukoliko vam je cilj da izbegnete gužve, a ipak provedete nekoliko opuštajućih dana u razgledanju, degustaciji vina i upijanju kulture, onda bi jedan skriveni dragulj među italijanskim gradovima trebalo da bude na vašoj listi.
Luku, smeštenu u regionu Toskana u Italiji, proglasio je manje poznatim bajkovitim gradom Conde Nast Traveller i lako je shvatiti zašto. Pogled na fotografije ovog čudesnog grada prenosi vas u potpuno drugačiji svet, sa mnoštvom atrakcija koje će privući ljude svih uzrasta.
Luka se nalazi na obali reke Serkio u srcu Toskane. Ovaj mali grad možda nije poznat kao Rim ili Firenca, ali upravo odsustvo velikog broja turista čini ga idealnim mestom za nekoliko dana potpunog uživanja.
Zaista izgleda kao da je iz bajke, sa moćnim renesansnim zidinama koje ga okružuju, piše Express.
Užurban centar proizvodnje svile u srednjem veku, uspeo je da očuva svoj istorijski šarm, uz moderan duh. Iako se grad razvijao i modernizovao, zidine koje su nekada okruživale stari deo i dalje su sačuvane.
Luka se ponosi i impresivnom zbirkom zadivljujućih crkava, koje svojim spokojem i dostojanstvom ne prestaju da osvajaju posetioce. Čak i u oktobru vreme ostaje prijatno, sa temperaturama do 21 stepen, što je idealno za razgledanje, kupovinu i uživanje u gastronomiji.
Jedan od najboljih načina da istražite grad jeste vožnja biciklom, jer su mnoge ulice preuske za automobile.
Za ljubitelje arhitekture Luka je pravi raj – posebno Katedrala Svetog Martina (Cattedrale di San Martino).
Grad je najlepše doživeti sa visine – obavezno se popnite na Toranj Gvinji (Torre Guinigi), poslednji preostali gradski toranj-kuću, sa čijeg vrha od 45 metara puca pogled na prelepe panorame: seoske pejzaže, konture rimskog amfiteatra i srednjovekovne kuće koje ga okružuju.
Ni gastronomska ponuda ne zaostaje. Prema vodiču To Tuscany, lokalni specijaliteti uključuju neobičnu slatku pitu od spanaća i blitve sa pinjolima, kao i raviole od brašna i kestena, inspirisane obližnjom Garfanjanom.
Za ljubitelje slatkiša tu je i bučelato – hleb sa suvim grožđem i anisom, koji vuče poreklo još iz rimskog doba. A vinoljupci će uživati u sortama poput snažnog crvenog "Montecarlo di Lucca" i nežnog belog "Colline Lucchesi".